Kako se trguje kriptovalutama u Srbiji?

I dalje nećemo moći da udjemo u prodavnicu i sa digitalnog walleta prebacimo neku kripto i platimo račun, ali moći će uz posredstvo posebnih posrednika, nalik brokerima.

Ono što je možda najbitniji pomak je da će mala i srednja preduzeća moći da se finansiraju izdavanjem digitalnih tokena!

Rudarenje digitalne imovine nije regulisano Zakonom o digitalnoj imovini i može da se obavlja slobodno, i kao fizičko lice i kao pravno lice. Prvi trenutak kada fizičko lice ima sa zakonom je kada odluči da proda, da razmeni to što je izrudario.

Zakon o digitalnoj imovini još nije počeo da se primenjuje, te nisu još poznati svi detalji pravnog okvira, ali čini se da postoji dobra osnova i opisani svi detalji.

U Srbiji je sekundarno trgovanje digitalnom imovinom dozvoljeno, npr. direktan prenos (prodajom ili poklonom) digitalne imovine.

Fizička lica koja trguju digitalnom imovinom podležu plaćanju poreza na kapitalne dobitke u iznosu od 15%.

Srbija prepoznaje virtuelne valute i digitalne tokene. U pogledu virtuelnih valuta nadležna je NBS. Za digitalne tokene nadležna je Komisija za hartije od vrednosti.
Očigledno je da veliki broj kriptovaluta ne služi kao sredstvo razmene, već kao sredstvo investiranja.

U grupnom finansiranju izdavanje digitalnih tokena je slično izdavanju Hartija od vrednosti, a ti tokeni se nazivaju investicioni tokeni. Uslovi za izdavanje digitalnih tokena su dosta lakši od izdavanja HoV te mnoga mala i srednja preduzeća mogu da se opredele za njih.

Omogućava se i upravljanje portfoliom digitalne imovine, kao i organizovanje kripto-berze, odnosno platforme za trgovanje digitalnom imovinom.

Ovo su najbitniji detalji novog Zakona o digitalnoj imovini u Srbiji koji je napisan, a tek se očekuje njegovo usvajanje.

Još detaljniji izveštaj se nalazi na sajtu Udruženja finansijskih direktora Srbije, www.ufds.rs